side-area-logo
Borges, Ferreira & Krohn

Port

Port is afkomstig uit de streek rond de rivier de Douro in Portugal. Reeds in de 13e en 14e eeuw werd hier vandaan reeds wijn geëxporteerd naar Engeland. De bereiding is ontstaan doordat Engeland in onvrede leefde met Frankrijk, wat toen al een groot wijnproducerend land was. Hierdoor ging men in andere streken op zoek naar wijn. Omdat de wijnen uit Portugal en Spanje de bootreis naar het eiland niet altijd goed overleefden, werd er gezocht naar oplossingen voor dit probleem. Om de wijn tijdens het lange transport over zee goed te houden, werd er wijnalcohol aan de vaten met wijn toegevoegd. Zo ontdekte men port. 

Bekijk ons assortiment van port van de diverse huizen. 

Naar de shop
Sociedade dos Vinhos Borges

Bij Slijterij Nelis hebben we diverse soorten port staan van Borges. De Soalheira 10 jaar oude port. Een bijzondere tawny samengesteld uit wijnen met gemiddeld tien jaar houtrijping. Gebotteld in 1999 heeft deze amber kleurige port een aroma van  ceder, gedroogd fruit en specerijen. Een mooi spel tussen zoet gedroogd fruit en delicate zuren. Opvallende intensiteit in afdronk. Daarnaast won deze port in 2009 de: Berliner Wine Trophy 2009.

Borges

Nieuwe wijnmaker, nieuwe stijl

Sociedade dos Vinhos Borges werd in 1884 opgericht door twee broers, Francisco en Antonio Borges. In 1998 werd Borges lid van de JMV-groep, een groep van Portugese investeerders. Het is nu in handen van een koffieproducent en veel van de wijngaarden en voorrraad is verkocht aan het bekende porthuis Taylor’s.

Inmiddels is er ook een nieuwe wijnmaker aan het roer, afkomstig van Taylor’s! Met de komst van de nieuwe wijnmaker is de stijl van de port aan het veranderen van een meer traditionele ‘tawny’ stijl, die vraagt om een lange rijping naar een rijkere, meer ‘ruby’ betoonde fruitstijl. De eerste, nieuwe stijl port zal de LBV 2006 zijn. Hiervan zijn 15.000 flessen gemaakt.

Ten years old port

De Borges 10 years old port is getransformeerd van een meer oxidatieve stijl naar een frisse, heldere stijl port samengesteld van voornamelijk Malvasia. Deze port, samen met de 20 years old, LBV en vintage port is afkomstig van eigen wijngaarden, in totaal circa 30 hectare. Een leuke bijkomstigheid is dat de prijzen van de 10 years old en 20 years old port zullen dalen en de vintage port zal in de toekomst op kist worden aangeboden.

Close
Ferreira Porto

Ferreira Port behoort tot de top van de Portugese Porthuizen. Niet voor niets staat Ferreira al jaren op No.1in Portugal. Voor de Portugees staat de naam Ferreira synoniem voor kwaliteit en eeuwenoude traditie.Verscholen in het achterland van Porto, gelegen in de indrukwekkende Douro Vallei, liggen de prachtige Quinta’s, de Portugese wijnboerderijen, met namen als Quinta de Seixo en Quinta do Porto is deze port verkrijgbaar bij Slijterij Nelis.

Ferreira Porto

Historie 

Gebouwd door een familie van wijnmakers uit de Douro, in 1751, bezit Ferreira een rijke traditie en een prominente rol in de geschiedenis van Porto Wijn. Dona Antónia Adelaide Ferreira heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de consolidatie van het merk. Een legendarische vrouw met een unieke persoonlijkheid, die een mythe en een symbool van kracht, tegenover de tegenslagen van de negentiende-eeuwse Douro werd. Ferreira nodigd u uit om een merk meer dan 250 jaar oud, een symbool van de hoogste kwaliteit te ontdekken.

Zakenvrouw 

José Ferreira was een van de pioniers in de Douro-vallei die in 1751 op kleine schaal is begonnen. Het was echter een vrouw die het bedrijf heeft gemaakt zoals het nu op de landkaart staat. Dona Antonia Adelaide Ferreira, een zakenvrouw pur sang die de export en de verbreiding van het merk op een hoger plan heeft gekregen, zonder enige concessies te doen aan de kwaliteit van haar familie product. Zij leefde van 1811 tot 1896 en behoorde tot de vierde generatie van de familie.

Dona Antonia werd al op haar 33ste weduwe, een tragisch lot waar zij de kracht uit putte om met een enorme energie en flair haar Porthuis verder op te bouwen. Zij was zeer geliefd bij het volk en zeer begaan met het lot van de minderbedeelden en richtte daarom verschillende liefdadigheidsinstellingen op, die heden ten dagen nog steeds functioneren. Een legendarische en markante vrouw die in de volksmond al snel de troetelnaam “Ferreirinha” kreeg, “het goede vrouwtje van Ferreira”. Een vrouw met een bijzonder grote invloed op het “Port-metier” .

Om haar blijvend in gedachte te houden brengt Ferreira nog steeds haar “Personal Reserve” de “Dona Antonia” op de markt. Een meesterlijke selectie van portwijnen, komend van de Quinta do Seixo. Met een gemiddelde leeftijd van 6 jaar en een elegante opvoeding op eiken, is men erin geslaagd het intense fruit van een Ruby met de zachte rijpheid van een Tawny te combineren.

Toplocaties 

Veilig verscholen, beschermd voor de Atlantische Zee, liggen de prachtige bezittingen van Ferreira op de mooiste locaties langs de Douro-rivier. De Quinta’s van Ferreira liggen elk verspreid over de 4 belangrijkste wijnregio’s met elk zijn eigen karakter. Het meest westelijke gebied; 90 km van Oporto in het hart van het Douro wijndistrict, Is “Quinta do Porto” de oudste en meest prestigieuze wijnbezitting van Ferreira. De kiezelrijke bodem alhier en de perfecte zuidelijke ligging van de wijngaarden en de edelste druivensoorten, staan garant voor een topproduct.

Naar het Oosten, aan de oevers van de Douro liggen de wijngaarden van “Quinta do Seixo”. Het gebied dat het centrum van de vinificatie herbergt en de grootste oppervlakte bestrijkt. De meest Oostelijke gebieden van Ferreira die tegen de Spaanse grens liggen, zijn: “Quinta do Caedo” en “Quinta da Leda.” Onherbergzame ruige gebieden alwaar de mooiste Vintage ports van Ferreira hun oorsprong vinden.

Traditie en vernieuwing 

Door de grootte van het bedrijf is men niet afhankelijk van derden en heeft men de productie en kwaliteitscontrole totaal in eigen hand. Ferreira is een bedrijf dat de perfecte balans heeft gevonden tussen traditie en ultramoderne vinificatie. Maar liefst 65% van de productie van Ferreira-port komt uit de top A-Categorie locaties, die slechts 25 % van de totale portproductie in Portugal behelzen!

Ferreira levert een compleet gamma aan kwaliteitsports. Naast hun superieure Ruby, Tawny en White Ports heeft Ferreira een groot scala aan verschillende topselecties. Naast de QUINTA DO PORTO 10 YEARS OLD en de DONA ANTONIA is zeker ook de DUQUE DE BRAGANCA 20 YEARS OLD een symbool van smaak en kwaliteit .

Met de voet getreden 

Vernoemd naar de Koninklijke familie van Portugal komt de DUQUE DE BRAGANCA 20 YEARS OLD van de wijngaarden van Cima Corgo en Douro Superior. Als men het heeft over klassieke vinificatie dan vindt je hier een schoolvoorbeeld; hier worden de druiven nog ouderwets met de voet getreden om daarna te worden vergist onder strenge temperatuur controle etc. waarna een rijping begint op eiken, voor een periode van 15 tot 40 jaar.

Natuurlijk heeft Ferreira ook de klassiekers in huis als de VINTAGE CHARACTER “L.B.V.’s” de Late Bottled Vintage en oerproducten als VINTAGE PORT met jaargangen die teruggaan tot maar liefst 1815.

Lovend 

Als een van de eerste portmakers in Portugal heeft Ferreira na acht generaties nog steeds de kracht en kwaliteit in huis om port te maken van uitzonderlijke klasse, die nationaal en internationaal op de verschillende concoursen regelmatig in de prijzen valt.

Onder de bezielende leiding van José Maria Soares Franco is een team van Oenologen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het totale productieproces bij Ferreira. Niet alleen de Portugezen zelf, maar ook de Internationale Connaisseurs en vakpers ; “Wine America”,“The Winespectator”, “Decanter“, etc. zijn zeer lovend over de zeldzame Ferreira kwaliteit.

Close
Krohn

Port is een uitstekende dessertwijn om te serveren bij fruit en kaas. Een van meest gedronken aperitieven na het diner. Voor vele mensen lekker ontspannen bij het openbaar vuur, is dit het recept voor een perfecte ontspannen winter avond. Een flesje Krohn Port zal u zeker deze ervaring geven. Wilt u meer informatie over wijn & spijs combinaties? Kom langs in de winkel voor advies!

Krohn

Historie 

Wiese & Krohn werd in 1865 opgericht door twee jonge Noren Theodor Wiese en Dankert Krohn. In het begin was het een zeer klein bedrijf, op basis van de export van Port met de Scandinavische markten en naar Duitsland. In 1880 besloot Theodor Wiese om zijn aandeel Dankert Krohn verkopen – het bedrijf was gewoon te klein te worden gedeeld door twee eigenaren – maar hij ging werken voor W & K als een handelsagent in Noorwegen. Vanwege zijn uitstekende werk, werd de omzet sterk toegenomen en het bedrijf in een nieuwe periode van economische vooruitgang.

Bij de dood van Dankert Krohn in 1906 werd het bedrijf voortgezet door de weduwe en dochters van de stichter, samen met twee medewerkers, Gomes Figueiredo en Edmund Arnsby, de voormalige Portugese boekhouder en de laatste een Britse manager. Gedurende deze periode, het bedrijf breidde zijn commerciële activiteit tot nieuwe markten, zoals Frankrijk, België en Nederland. Gomes Figueiredo pensioen in 1921 toen Edmund Arnsby verwierf het aandeel van de familie Krohn en nam als nieuwe partners zijn broer Frederick – een ervaren Port voorproefje die van het Huis van Croft kwam – en Edmundo Falcão Carneiro, een Portugese export manager die had gewerkt voor het bedrijf sinds 1910. Edmund Arnsby stierf in 1933 en zijn broer Frederik gepensioneerde vier jaar later. Edmundo Falcão Carneiro hun aandelen verworven en zo ontstonden een geheel Portugees havendomein bedrijf nog steeds onder de naam van zijn twee Noorse oprichters.

Close